Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Έμμεσοι φόροι, υγεία και Θατσερικές αντιλήψεις


Με αφορμή την φημολογούμενη αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα, έχουν αρχίσει και διακινούνται απίστευτες Θατσερικές αντιλήψεις από «αριστερούς» σχετικά με το ότι όσοι πίνουν ή καπνίζουν πρέπει να πληρώνουν περισσότερα στο ΕΣΥ αν προκύψει ανάγκη νοσηλείας τους.


Επειδή πλέον ο ιδεολογικός χυλός οδηγεί σε τρομακτικές παραμορφώσεις ας θυμίσουμε μερικά βασικά.


1) Οι έμμεσοι φόροι γενικώς αποτελούν ταξικότατη επιλογή μιας και υπάρχει κοινή αποδοχή ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας επιβαρύνει περαιτέρω την κατανομή του φορολογικού βάρους, καθώς καλούνται όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητά τους και πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Με άλλα λόγια πληρώνουν τον ίδιο φόρο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 και όσοι έχουν 200.000.


2) Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων και δείχνουν την πλήρη αδυναμία τους να ελέγξουν ουσιαστικά τα εισοδήματα, να φορολογήσουν τους πλούσιους, αλλά και να επανεξετάσουν τις φοροαπαλλαγές στις πλέον ισχυρές οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

3) Ειδικότερα, μάλιστα, για τα ποτά και τα τσιγάρα, η διακινούμενη αντίληψη πως ο υψηλότερος φόρος θα μειώσει την χρήση τους, αποτελεί απαράδεκτη υποκρισία, μιας και η μείωση των έξεων δεν επιτυγχάνεται με φορολογήσεις, αλλά με πρόληψη και ενημέρωση.

4) Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι, που αφελείς αρχίζουν και υιοθετούν Θατσερικές απόψεις, θεωρώντας πως στο ΕΣΥ πρέπει να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στους καπνιστές ή σε όσους κάνουν χρήση αλκοόλ (τώρα το πώς θα διαχωρίζεται η απλή χρήση από την κατάχρηση ή την εξάρτηση είναι άλλο ζήτημα) ακυρώνοντας την βασική αρχή του κράτους δικαίου περί ίσης αντιμετώπισης των ασθενών.

5) Την πρόταση αυτή την είχαν κάνει νεοφιλελεύθεροι γιατροί στην Μ. Βρετανία, που ευτυχώς ακόμα δεν εισακούστηκε.

6) Οι αφελείς, βέβαια, αδυνατούν να υποψιασθούν πως μετά από τους καπνιστές ή τους πότες θα έρθει και η σειρά των παχύσαρκων ή των διαβητικών, που αδυνατούν να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους ή ακόμα και των καρκινοπαθών με μικρές πιθανότητες ικανοποιητικής επιβίωσης. Υπάρχουν, βέβαια, και πάμπολλες άλλες παθήσεις που προκαλούνται ή και επιβαρύνονται από τις εργασιακές συνθήκες σε διάφορα επαγγέλματα, αλλά αυτά οι φανατικοί αφελείς αδυνατούν καν να υποψιαστούν πως μπορεί να τους συμπεριλαμβάνουν και μέσα στην οπαδική τους τύφλα υποστηρίζουν για δήθεν «λόγους υγείας» τους έμμεσους φόρους.


Η ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για βασικές αρχές και αξίες όχι μόνον της Αριστεράς, αλλά και του Κράτους δικαίου, καθίσταται καθημερινά όλο και πιο αναγκαία και επίκαιρη.

Σπύρος Σούρλας

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το χρέος ήταν και είναι ταξικό...



Το χρέος ήταν και είναι ταξικό. Δημιουργημένο από ένα Κράτος που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού κράτους, όπως τα είχε ορίσει ο Γκράμσι:

"Κράτος είναι το σύνολο των πρακτικών και των θεωρητικών δραστηριοτήτων, που με αυτές η κυρίαρχη τάξη δικαιώνει και διατηρεί την κυριαρχία της και, ακόμα πιο πέρα, καταλήγει να πετύχει τη δραστήρια συγκατάθεση των κυβερνωμένων''.

Η κρίση είναι επίσης ταξικότατη και από αυτή δημιουργήθηκε η λεγόμενη "ανθρωπιστική κρίση" -μιάς και κάποιες λέξεις έχουν απαγορευθεί.

Κατά τα λοιπά η καταφυγή σε εθνικές παράτες και σε απόπειρες δημιουργίας εθνικού κλίματος αντί να οξύνουν την συνείδηση των δυνάμεων της εργασίας, οδηγούν στην άμβλυνση, τη σύγχυση και σε ψευδεπίγραφες "αφηγήσεις", που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην συναίνεση των υποτελών τάξεων...

Σπύρος Σούρλας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ



Δελτίο Τύπου 13/3/2015

Με το άρθρο 24 παρ. 2 σε άσχετο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αφορά σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι μόνο δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ αλλά αντίθετα η ΕΤΑΔ ΑΕ - στην οποία ανήκουν όλα τα ακίνητα του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Ακινήτων και η περιουσία του ΕΟΤ - απορροφάται από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 3986/2011 του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται η αξιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης, των ακινήτων που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου το αντίτιμο να δοθεί στην εξόφληση του χρέους. 
Στο ίδιο άρθρο 24 παρ. 1 καταργείται μεν η Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ αλλά όλο σχεδόν το παράκτιο μέτωπο Σαρωνικού έχει περιέλθει με την παράγραφο 2 στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
Όσοι αγωνιστήκαμε μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατά της εκποίησης της δημόσιας περιούσιας από το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 24 παρ. 2 .

Πληροφορίες : 
Πορτάλιου Ελένη, 2107512560, portel@central.ntua.gr 
Τότσικας Πάνος, 6979145366, ptots@tee.gr

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Το νεοφιλελεύθερο "θαύμα" της Ουγγαρίας



Η Ουγγαρία βουλιάζει στην πιο ακραία φτώχεια και στις πιο ακραίες κοινωνικές ανισότητες, ενώ οι φορείς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που στήριξαν για περισσότερα από είκοσι χρόνια τις παρεμβάσεις που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση περιορίζονται σε υποκριτικά (και εξοργιστικά) ευχολόγια.

Το ακροδεξιό επιτελείο που κυβερνά τη χώρα από το 2010, έχει αναγάγει τον κοινωνικό δαρβινισμό σε επίσημη αντίληψη διακυβέρνησης. Σε μια χώρα όπου σύμφωνα με την Eurostat τα επίπεδα αποπτώχευσης έχουν οξυνθεί τραγικά, οι κυβερνητικοί παράγοντες διακηρύττουν ότι οι φτωχοί και οι ευπαθείς ομάδες είναι «ηθικά ασθενείς» και «ένοχοι οι ίδιοι για την κατάστασή τους». Στον 21ο αιώνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, János Lázár, εκστόμισε ότι «η ζωή τους δεν αξίζει πια τίποτα και δεν είναι πια άξια για τίποτα». Υπολογίζεται ότι 45% περίπου των 10.000.000 πολιτών της Ουγγαρίας ζει με λιγότερα από το αντίστοιχο ποσό των 280 ευρώ τον μήνα (θεωρούμενο ως επίσημο όριο επιβίωσης), οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία έχουν συρρικνωθεί, έχουν εισαχθεί δίδακτρα στα πανεπιστήμια και σε περίθαλψη μπορούν να ελπίζουν μόνον όσοι μπορούν να αγοράσουν ακριβές «υπηρεσίες υγείας». Επιπλέον, καταργήθηκε το αφορολόγητο και επιβλήθηκε ενιαίος φόρος 16% ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η παιδική φτώχεια έχει χτυπήσει κόκκινο, με 730.000 από τα 1.700.000 παιδιά να ζουν χωρίς καν τα απολύτως απαραίτητα.

Οι άνεργοι και οι νέοι βρίσκονται ουσιαστικά υπό διωγμό με τα διαρκώς αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης, ενώ από την κυβέρνηση συστήνεται να μην χρησιμοποιούν οι φορείς όρους όπως «φτώχεια», «βαθειά φτώχεια», «παιδική φτώχεια» και «ισότητα ευκαιριών». Ήδη πριν από το 2010, είχε προβλεφθεί για το «εθνικό καλό» να λαμβάνει κοινωνική βοήθεια μόνο ο ένας από τους δύο δικαιούχους ανά οικογένεια. Σήμερα, οι εξαθλιωμένες άνεργες ή υποαπασχολούμενες μάζες καλούνται να επιβιώσουν χωρίς την παραμικρή στήριξη.

Ξαναρωτάτε οι νεοφιλελεύθεροι ποιά είναι η σχέση σας με την ακροδεξιά να δούμε κάτι;;;

Νίκος Σκοπλάκης